Thursday, October 2, 2014

Benar, kacang soya berbahaya!

Assalamu'alaikum

Apa itu GMO?

GMO adalah singkatan bagi Genetically Modified Organism atau dalam bahasa yang lebih mudah difahami; organisma (iaitu haiwan/tumbuhan) yang telah diubah genetik untuk meningkatkan kemampuannya agar tahan lama, kebal penyakit, dan meningkatkan saiz tumbuhan/haiwan ternakan.

Kenapa perlu GMO?

Antara sebab teknologi ini tercipta adalah:
·   Untuk menampung keperluan makanan yang melebihi bekalan di pasaran
·   Meningkatkan pengeluaran tani di ladang sekaligus meningkatkan pendapatan petani ke tahap maksimum
·   Kos tanaman yang lebih murah



Salah satu contoh organisma GMO

Kesan soya GMO kepada manusia

Namun dukacitanya, teknologi GMO ini mengundang kesan buruk terhadap pemakan hasil tanaman/haiwan yang telah diubah genetiknya.

Dan kacang soya tidak terkecuali daripada aplikasi teknologi GMO ini. Tahukah anda, kira-kira 96% soya di dunia adalah soya GMO dan selebihnya adalah soya organic atau non-GMO. Oh tidak! Artikel di sini ada menyatakan kesan-kesan tidak baik melalui pengambilan soya GMO.


Ada dakwaan mengatakan kacang soya mengandungi heavy metal toxic, natural toxin,gaitrogen dan bahan kimia dan bahan kimia lain yang membahayakan kesihatan. Ya, memang benar. Namun semua bahan kimia itu wujud dalam soya GMO yang digunakan untuk mengubah genetiknya agar ia cepat besar, cepat matang serta meningkatkan kandungan minyaknya. Disamping itu, sesetengah soya GMO diproses dengan alkohol atau bahan kimia. Dimana proses ini boleh menghilangkan isoflavon dalam soya yang bermanfaat.

Namun demikian, jangan dilupakan bahawa kacang soya itu asalnya menurut beberapa kajian, boleh mengurangkan risiko penyakit koronari jantung, boleh mencegah kanser, membantu perkembangan otak, meningkatkan kadar metabolism dan beberapa lagi khasiat.

Alternatif kepada soya GMO

Tetapi apa alternatif yang ada untuk menggantikan soya GMO yang banyak terdapat di pasaran luar?

Jawapannya ialah dengan memilih produk soya organik ataupun non-GMO. Ini kerana, soya non-GMO tidak diubah genetiknya untuk membesar dengan cepat, tetapi  ia membesar secara semulajadi.

Tapi, bagaimana pula dengan kenyataan soya penyebab kanser payudara dan memberikan kesan pada kesuburan lelaki (melemahkan kejantanan)? Untuk isu ini, saya merujuk kepada artikel yang ditulis doktor perubatan Dr. Zubaidi di sini dan di sini

Kesimpulannya, sesuatu yang Allah ciptakan pasti bersamanya kebaikan dan keburukan. Kerana yang benar-benar sempurna hanyalah Allah. Oleh itu, tanggungjawab kita untuk berhati-hati dan selektif dalam memilih produk soya. Dalam masa yang sama, saya bersyukur kerana Dr.Shaklee telah mengambil tindakan menyediakan alternatif kepada soya GMO melalui penghasilan produk Energizing Soy Protein agar kita masih boleh mendapatkan khasiat sebenar kacang soya.



InsyaAllah saya akan kongsikan keajaiban Shaklee ESP pula pada entri yang akan datang :)

No comments:

Post a Comment